Як підібрати для свого будинку (квартири) сонячну електростанцію?

   Прийняли рішення про сонячної електростанції? Або сумніваєтеся? Що і як вибрати? Ця стаття для Вас.

   У світлі зростаючих тарифів на енергоносії (не тільки на енергію) все гостріше і частіше постає питання про придбання та встановлення альтернативного джерела енергії. Ця стаття піде про вибір сонячної електростанції (СЕС) для вашого житла.

   Багато клієнтів, які звертаються в Якісна Енергія, часто задають невірне питання: «У мене будинок 69м2, скільки мені потрібно кіловат для сонячної електростанції, щоб мені вистачило?» або «У мене будинок з ракушняка, яка станція мені підійде?». Це не просто не вірне питання – це не правильний підхід до постановки питання.

   З чого почати?

   Перш за все потрібно визначитися – який тип СЕС Ви хочете встановити: автономний, мережевий або гібридний.

   Якщо це автономна або гібридна СЕС – то скільки, теоретично, часу автономно дана СЕС повинна підтримувати задану кількість приладів (сумарно в кВт). Від цього залежить вибір ємності АКБ, а, відповідно, і ціна всього комплекту. З мережевою СЕС все просто.

   Далі потрібно зіставити бажане з можливим.

   Потрібно підняти чинний «Договір на Користування електроенергією» між споживачем і постачальником електричної енергії, де вказана допустима до споживання потужність в кВт. Ця цифра вкаже Вам яку максимальну потужність сонячної електростанції можна під’єднати (це стосується мережевих і гібридних СЕС).

   Визначитися – чи хочете Ви покрити свої потреби в електроенергії частково, повністю або з запасом коштом СЕС? Адже від цього залежить ціна питання.

   Якщо частково, то тут слід порахувати: яке обладнання повинно живитися від СЕС? І на підставі цього підібрати обладнання для СЕС

   Якщо повністю – то потрібно підрахувати загальне споживання електроенергії на рік. Для цього, найпростіше взяти свою статистику споживання помісячно за весь рік (рахунки на оплату) підсумовувати та розділити на 1,2 оскільки 10 кВт сонячна електростанція виробляє в рік приблизно 11000-13000 кВт * год / рік потужності (азимут 180 град, кут до горизонту 30 град). Ну а тим, у кого такої статистики немає, краще відразу звернутися до фахівців.

   Приклад: Ваше споживання в рік по місяцях (350 + 300 + 270 + 250 + 200 + 210 + 220 + 200 + 220 + 250 + 300 + 360 = 3130кВт / год). Далі 3130 / 1,2 = 2608кВт, але краще брати з запасом, тому СЕС буде порядку 3 кВ. Однак, слід також відзначити, що вироблення електроенергії сонячними панелями йде не рівномірно протягом року. Помісячно це виглядає так:

   Зверніть на це увагу

1,2 – це дуууже усереднений показник, оскільки на нього впливають безліч факторів:

   – напрямок сонячних панелей (азимут)

   – кут установки сонячних панелей (батарей) по відношенню до горизонту

   – місце установки (для різних регіонів країни різна вироблення)

   – якість обладнання, комплектуючих та їх тип і ін.

   Якщо ж Ви хочете покрити свої потреби з запасом – то тут виникає:

  Головне питання: скільки грошей Ви готові вкласти в цей проект? Тому що чим більше грошей Ви інвестуєте на початковому етапі – тим швидше окупиться вся СЕС і почне приносити Вам чистий дохід! Нагадаю, що фізособі дозволяється встановлювати сонячну електростанцію максимальною потужністю 30 кВт! І це все без реєстрації як підприємці і без ліцензії НКРЕП!

   Підсумки: для вибору сонячної електростанції потрібно відповісти на наступні питання: 1) тип станції; 2) потужність бажана і / або допустима; 3) сума інвестицій в проект відповівши на які можна швидко і точно підібрати СЕС для вашого житла.

Дякую за увагу.

Якісна Енергія – якісний спосіб життя

Youtube Facebook Instagram Viber
Кошик
Scroll to Top